Vrijwilliger Juridisch Adviseur

Ben jij een rechtenstudent met speciale interesse in het jeugdrecht en personen- en familierecht? Wil jij je graag hard maken voor de rechten van het kind en houd je naast het harde werken ook van gezelligheid? Dan zijn wij op zoek naar jou! De Kinder- en Jongerenrechtswinkel Amsterdam biedt jou een mogelijkheid om je reeds opgedane juridische kennis te verbreden en toe te passen in de praktijk.

Er vindt driemaal per jaar een sollicitatieperiode plaats. De eerstvolgende periode zal in januari plaatsvinden. Geïnteresseerd? Houdt dan goed deze site in de gaten of volg onze socialmedia-accounts. Zodra wij weer op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers, wordt dit hierop medegedeeld! Je kunt wel altijd een sollicitatiebrief sturen samen met jouw cv naar voorzitter@kinderrechtshulp.nl. Er wordt dan contact met jou opgenomen, zodra er een selectieronde van start gaat.


Werkzaamheden

Op doordeweekse dagen hebben wij spreekuur van 15:00 uur tot 18:00 uur en op de eerste zaterdag van de maand van 10:00 uur tot 13:00 uur. Tijdens spreekuur kunnen kinderen en jongeren bellen, mailen, appen of langskomen. Na onderling overleg geven wij hen dan een specifiek advies op basis van hetgeen zij ons verteld hebben. Daarnaast geven wij gastcolleges over kinderrechten op basisscholen en voorgezet onderwijs, waarbij wij kinderen op een leuke en interactieve manier meer leren over hun rechten. Elke eerste woensdag van de maand hebben wij een verplichte deskundigheidsbevorderingsavond (DBA) waarbij er een spreker komt om onze kennis bij te spijkeren, zodat wij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van personen- en familierecht en jeugdrecht. Om de rechtswinkel draaien te houden, werken alle vrijwilligers in een commissie naar keuze!


Wat verwachten wij van jou?

Voordat je begint met het draaien van spreekuren wordt je juridische kennis door diverse specialisten bijgespijkerd en leer je meer over gesprekstechnieken. Wanneer je bent aangenomen, vragen wij je vier beschikbare data op te geven en hiervan word je uiteindelijk twee middagdagen ingeroosterd. Daarnaast verwachten wij dat je af en toe voorlichtingen geeft, je inzet in een commissie en aanwezig bent tijdens de DBA’s. Af en toe hebben wij andere activiteiten, zoals collecteren en interessante excursies.


Wat kunnen wij onze vrijwilligers bieden?

Het belangrijkste is natuurlijk de mogelijkheid om jouw kennis in de praktijk te brengen en een kwetsbare doelgroep te helpen. Om jou klaar te stomen, zodat je als vrijwilliger goed en voorbereid aan de slag kan, bieden wij al onze startende vrijwilligers een aantal cursussen aan. Hierin wordt jou alle kennis bijgebracht die nodig is om bij ons te komen werken. Niet alleen het relevante recht, maar ook gesprekstechnieken komen aan bod. Deze cursussen worden gegeven door diverse specialisten uit de praktijk. Bovendien organiseren wij iedere maand een Deskundigheidsbevorderingsavond (DBA's) waarvoor wij sprekers uitnodigen om onze vrijwilligers nieuwe relevante kennis te laten opdoen. Ten slotte bestaat ons bestuur volledig uit vrijwilligers: er zijn dus voldoende doorgroeimogelijkheden binnen onze stichting voor degene met ambitie en passie.


Wat houdt vrijwilliger zijn bij de KJRW in?

Een vrijwilliger gaat met de rechtswinkel een vrijwilligerscontract aan voor minimaal 14 maanden, waarvan de eerste twee maanden een proefperiode zijn waarin wij jouw d.m.v. trainingen en meeloopspreekuren inwerken. De data van de trainingen van de aankomende sollicitatieperiode zullen zo spoedig mogelijk bekend gemaakt worden.

Wij verwachten van onze vrijwilligers dat zij minimaal 2 keer per maand spreekuur draaien, van tijd tot tijd voorlichtingen op middelbare scholen en basisscholen geven, maandelijks de Deskundigheidsbevorderingsavonden bijwonen en zich actief inzetten in één van onze commissies. Denk bijvoorbeeld aan de promotiecommissie, die zich inzet voor de promotie rondom de rechtswinkel. Heb je nog vragen? Mail dan naar voorzitter@kinderrechtshulp.nl


Solliciteren?

Wil jij jezelf verder ontwikkelen en alvast praktijkervaring opdoen? Stuur dan snel je motivatiebrief en cv naar voorzitter@kinderrechtshulp.nl. Vermeld in de e-mail of jij beschikbaar bent tijdens het selectieweekend en gedurende de trainingen (voor meer informatie hierover zie de website). Het is belangrijk dat je aanwezig bent bij zowel het selectieweekend als de daaropvolgende trainingen. Het selectieweekend is vrijdagavond 18 september vanaf 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag 19 september van 10:00 tot 16:00. Houd voor de trainingen en het eindassessment 23 en 30 september, 8, 14 en 21 oktober vrij. Deze vinden plaats van 18:45 tot 21:30 uur. Solliciteren kan tot en met vrijdag 11 september 2020. De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 14, 15 en 16 september 2020. Wij kijken uit naar jouw brief en cv!